Hulló

2011. július 7., csütörtök

A lélek dolgai...forrás: Mohácsiné Zsóka..

forrás: Mohácsiné Zsóka Olvas az ember, megnyugtató egyhangúsággal vonulnak a szavak, aztán váratlanul felbukkan néhány mondat, amely vakító fényességgel világít be a lélek, a szellem homályos sarkába, ahol bizonytalan sejtések lapulnak és arra várnak, hogy kristályos gondolatokként megszülessenek, vagy örökre elvesszenek. Ilyenkor fogtam a ceruzát, halvány jeleket húztam a lapszélre, kiírandó. Először véletlenszerűek voltak a kiírások, később rendszeresebbek, és lassan - lassan már ösztönösen is gondolatkristályokra vadászva olvastam – egy gyűjtő elfogultságával és szenvedélyével. 

"A lélek kapuja néha mindannyiunk előtt megnyílik egy-egy pillanatra. A napfelkelte fensége, a távoli kakukkszó, a ráncok anyánk kezén, a babér illata tárja ki előttünk. Ezek azok a pillanatok, melyekben testünk és szellemünk egyszerre zeng fel, s úgy érezzük, nagyszerű dolog, hogy embernek születtünk."
Marion Woodman

A hit akkor valódi, ha képes munkára fogni az embert, és rábírni, hogy állhatatosan dolgozzék céljának megvalósításán. Az a hit halott és semmit sem ér, amely csak arra elég, hogy ölbe tett kézzel ülj, abban reménykedve, hogy egyszer elérkezik a szerencsés pillanat – mert ha hiszel, el kell érkeznie.
Elmer Wheeler
Higgyünk az emberekben! Nem vitás: újból és újból be fognak csapni – de lesznek, akiknek ragaszkodása busásan kárpótol a csalódásért, és gazdagon jutalmaz meg azokkal a meleg, örömteli pillanatokkal, amelyekben a cinikusoknak és az állandóan kétkedőknek sosem lehet részük.
A lélek nagysága abban mutatkozik meg, hogy mit képes csodálni.
Walter Pater           
Fokozatosan jöttem rá, hogy a legtöbb esetben a világ ígéretei csupán illúziók; az a legjobb és legbiztosabb, ha hiszünk önmagunkban, és tisztában vagyunk saját értékeinkkel.
Michelangelo Buonarroti  
                     Születésünknél fogva megillet a jog, hogy részünk legyen mindabban, amit az élet csak nyújthat az embernek. Ám mindenért meg kell dolgoznunk: a fejünkkel, a szívünkkel, a kezünkkel. Nem lehet részünk a legnagyobb jutalomban, a lélek nyugalmában, ha nem vágunk bele a nagy utazásba. A bennünk szunnyadó képességek nem hagynak minket nyugodni, amíg nem nyílik lehetőségünk a kibontakozására.
Ben Sweetland
                                                 

Béke a lélekkel

A lelki béke szilárd nyugalom,
de nem kérést elutasító unalom;
fegyelem, mely enged, s elfogad,
sosem fél, nem remél, csak ad.

A lelki béke tevékeny erő,
nem eltipró, hanem felemelő;
táplál, éltet, legyőzi a szenvedést,
maga alá gyűri a szenvedélyt.

A lelki béke féltő hatalom,
nem másokat lebíró akarom;
szelíd, finom, végtelenül kegyes,
meghajolva előtte, legyőzheted.

A leki béke feltörő tudás,
befogadás, semmit nem tagadás;
mélység és magasság között feszül,
általa minden összhangba kerül.

A lelki béke értő szeretet,
hatása békíti ki az ellentéteket;
pont, mely körül belső világod forog,
melyet elérve önvalód láthatod
Varga Margit


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése